31 maart 2015

Kwarkbrood



Er zijn verschillende recepten van kwarkbrood te vinden op internet, na wat pogingen is dit mijn eigen creatie geworden. 

Het is net zo simpel als een bananen brood en eigenlijk ook bijna net zo lekker. Het is wel een stuk steviger dus valt wat zwaarder, maar daardoor ideaal als ontbijt. 
Je bent even een aantal uur goed gevuld zeker als je extra (veel) ingrediënten gebruikt. 



Ik heb een basis recept plus mijn extra ingrediënten opgeschreven. 

Basis kwarkbrood
150 gram havermoutmeel (ik gebruik gewone havermout en vermaal dit in de keukenmachine)
100 gram volkoren speltmeel (je kunt ook kiezen voor amandelmeel of boekweitmeel)
250 gram magere kwark (of griekse yoghurt)
1 ei
1 wat rijpere banaan
2 tl speculaas-/koekkruiden (je kunt ook kaneel gebruiken)
2 tl bakpoeder
1 snuf zout
1 el agave siroop

Extra ingrediënten
25 gram goji bessen
50 gram blauwe bessen
110 gram gemengde noten (ik gebruikte 3x30 gram van pecannoten, walnoten en cashewnoten)

Je kunt met de extra ingrediënten natuurlijk eindeloos variëren. Gebruik vooral wat je lekker vind.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Let op! Het beslag of eerder gezegd deeg word stug en stevig en is slecht te mengen met
alleen een vork of garde. Gebruik bijvoorbeeld een keukenmachine met deeghaken.

Meng de banaan, het ei en de kwark in een keukenmachine goed door elkaar.

Meng het havermoutmeel, het boekweitmeel, het zout, bakpoeder en de kaneel in een aparte beslagkom goed door elkaar.

Voeg het kwarkmengsel hier aan toe en meng dit goed door elkaar. Je kunt ook eventueel een spatel gebruiken.

Roer tot slot de toppings met een lepel of spatel door het deeg.

Vet je bakblik goed in of bekleed het blik met bakpapier. Ik doe vaak allebei en bekleed dan vaak de bodem alleen met een bakpapiertje zodat hij niet blijft plakken aan de onderkant.

Schep het deeg in het bakblik en ‘duw’ het deeg goed aan in het blik.

Zet in de oven en bak gedurende 45 minuten tot een mooie cake.
Elke oven is anders dus let goed op.
Indien het te donker wordt, kun je het kwarkbrood afdekken met aluminiumfolie.

Als je een sate prikker erin steekt en er blijft aan de onderkant geen beslag plakken dan is hij goed gebakken.

Laat afkoelen, snijd het in plakjes en genieten maar!