
Er zijn verschillende recepten van kwarkbrood te vinden op internet, na wat pogingen is dit mijn eigen creatie geworden.
Het is net zo simpel als een bananen brood en eigenlijk ook bijna net zo lekker. Het is wel een stuk steviger dus valt wat zwaarder, maar daardoor ideaal als ontbijt.
Je bent even een aantal uur goed gevuld zeker als je extra (veel) ingrediënten gebruikt.
Ik heb een basis recept plus mijn extra ingrediënten opgeschreven.
Basis
kwarkbrood
150
gram havermoutmeel (ik gebruik gewone havermout en vermaal dit in de
keukenmachine)
100
gram volkoren speltmeel (je kunt ook kiezen voor amandelmeel of boekweitmeel)
250
gram magere kwark (of griekse yoghurt)
1
ei
1 wat rijpere banaan
2
tl speculaas-/koekkruiden (je kunt ook kaneel gebruiken)
2
tl bakpoeder
1
snuf zout
1
el agave siroop
Extra
ingrediënten
25
gram goji bessen
50
gram blauwe bessen
110
gram gemengde noten (ik gebruikte 3x30 gram van pecannoten, walnoten en
cashewnoten)
Je
kunt met de extra ingrediënten natuurlijk eindeloos variëren. Gebruik vooral
wat je lekker vind.
Verwarm
de oven voor op 200 graden.
Let
op! Het beslag of eerder gezegd deeg word stug en stevig en is slecht te mengen
met
alleen
een vork of garde. Gebruik bijvoorbeeld een keukenmachine met deeghaken.
Meng
de banaan, het ei en de kwark in een keukenmachine goed door elkaar.
Meng
het havermoutmeel, het boekweitmeel, het zout, bakpoeder en de kaneel in een
aparte beslagkom goed door elkaar.
Voeg
het kwarkmengsel hier aan toe en meng dit goed door elkaar. Je kunt ook
eventueel een spatel gebruiken.
Roer
tot slot de toppings met een lepel of spatel door het deeg.
Vet
je bakblik goed in of bekleed het blik met bakpapier. Ik doe vaak allebei en
bekleed dan vaak de bodem alleen met een bakpapiertje zodat hij niet blijft
plakken aan de onderkant.
Schep
het deeg in het bakblik en ‘duw’ het deeg goed aan in het blik.
Zet
in de oven en bak gedurende 45 minuten tot een mooie cake.
Elke
oven is anders dus let goed op.
Indien
het te donker wordt, kun je het kwarkbrood afdekken met aluminiumfolie.
Als
je een sate prikker erin steekt en er blijft aan de onderkant geen beslag
plakken dan is hij goed gebakken.
Laat
afkoelen, snijd het in plakjes en genieten maar!