18 maart 2015

Zelf hangop maken

Yoghurt, magere kwark, frozen yoghurt, soja yoghurt en o% vet kwark met yoghurt gemengd!
Je kunt het zo gek niet bedenken maar er is veel zuivel om te eten in verschillende vormen.
Maar hangop? Ken je dat al?

Het is een oud-hollands nagerecht en word gemaakt van karnemelk of yoghurt. 
Tegenwoordig is het zo kant en klaar te koop in de supermarkt, maar het is natuurlijk zelf ook leuk om te maken en echt niet veel werk.
En een stuk gezonder dan met al die toevoegingen vanuit de supermarkt. 

Hoe maak je het?


  • 1 liter yoghurt (soja yoghurt, magere yoghurt, karnemelk etc.)
  • Vers fruit of een andere lekkere topping
  • Zeef
  • Pan/Kom
  • Schone theedoek

Ik leg het je hier stap voor stap uit en het is echt niet moeilijk. 
De foto's laten zien hoe je het kunt doen.



Stap 1


De zeef mag de onderkant van de pan niet raken.













Stap 2

Spoel een schone theedoek af onder de kraan, even uitwringen en dan leg je de natte theedoek in de zeef.












Stap 3


Schenk de yoghurt nu in de theedoek.
Dek het af met een stukje plastic keukenfolie.

Stap 4 

Zet een vergiet of een zeef in een pan.
De puntjes van de theedoek kan je bij elkaar knopen, dat scheelt geklieder in de koelkast straks.
Zet de zeef met yoghurt nu 8 uur in de koelkast.

Het water zal uit de yoghurt lopen en in de pan onder de zeef terecht komen.



Wat overblijft in de theedoek is zelfgemaakte hangop.
Schep de hangop met een lepel of spatel uit de theedoek en schep het in een bewaar bakje.
Je hebt nu zelfgemaakte hangop!

Het is een stuk gezonder en je kunt er heerlijk mee ontbijten of als toetje na het eten met fruit of met home made granola (die kun je hier vinden).